Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2016 13:59 - На вид здравомислещ
Автор: psychea Категория: Тя и той   
Прочетен: 1728 Коментари: 3 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 „Психопатите нямат съвест и не са способни да изпитват съчувствие, вина и отговорност към никого другиго, освен към себе си“.

                                                                                              П.Бабиак

Концепцията за психопата (като синоними понякога се използват и термините „психопатна личност“ и „социопат“) е обградена от множество спорове. Психопатията представлява разстройство на личността, което се характеризира с липса на съзнаване и невъзможност да се изпитва съчувствие към никого другиго, освен към себе си. Социопатията, от друга страна, не е психиатрично състояние и се отнася за индивидите , които имат антисоциално и дори престъпно поведение, най-често повлияно от конкретна субкултура. „антисоциалното разстройство на личността“ е широко понятие, което обединява и двете състояния.
Да бъдеш психопат засяга всички аспекти от личния живот. Като цяло тези хора са много импулсивни и безотговорни, почти без ясни цели в своя живот. В миналото им се откриват проблеми с властта и липса на контрол върху собственото поведение. Те не могат да изпитат съчувствие, разбиране и разкаяние и никога не поемат отговорност за собствените си действия.
Заради отсъствието на чувства психопатните личности са наричани „кухи“. Техните връзки с околните са повърхностни и изключват поемането на отговорност спрямо другите. Те трудно съзнават и разбират какво е тяхното състояние, нямат „нормална“ ценностна система и не си поставят дългосрочни цели. Най-вече, психопатите са лишени от усет за „благоприятния момент“. За тях нещата се ограничават до „тук“ и „сега“, и единствено техните вълнения са от значение. Подобни личности не харесват стабилността и рутината в живота. Те често изглеждат лишени от социална или физическа мотивация.
Почти винаги психопатите имат проблеми със закона и органите на властта. Това, което ги води към неприятности, е тяхната импулсивност. Те не планират действията си и почти не мислят за жертвата на тяхното деяние или за последствията от него. Извършените от тях престъпления са често дребни кражби и измами, свързани в повечето случаи с мошеничества, фалшификации и неплащане на дългове.
Когато бъдат разкрити, първото нещо, което правят психопатите, е да избягат, оставяйки свои колеги, семейство или кредитори да се оправят сами. Правейки го, те не изпитват никакви угризения. Следващата им реакция е да започнат да лъжат, демонстрирайки мнима искреност и откровеност, дори когато са под клетва или пък става въпрос за близките им хора. Държат се така, сякаш обществените правила и закони не важат за тях, и не изпитват уважение към държавата и институциите, към семейството и традициите. Действията на психопатите са продиктувани от техните импулси. Докато невротичната личност има склонност към прекомерен контрол, то психопатната личност демонстрира неадекватност към контрола. В своите желания и нужди те – подобно на малки деца – изискват всичко на момента. Наред с това психопатите се стремят да изпитат различни видове вълнение, нерядко прибягвайки до алкохола, наркотиците, хазарта и секса.
Често пъти на пръв поглед психопатите изглеждат добре и разсъждават разумно. Същевременно те трябва да пътуват постоянно , защото бързо се набиват на очи в обществото. Всъщност един от критериите за патологичното им състояние е именно непрекъснатото движение, независимо дали в географски или в професионален смисъл. Поради това те често съчиняват истории относно своето минало. Куриозното е, че когато говорят на теми като правосъдие и моралност, психопатите  с нищо не подсказват, че имат проблеми с тях. Те просто не прилагат спрямо себе си общоприетите норми и правила за това, кое е добро и кое – лошо. Именно в такива случаи възниква конфликт  между техните преценки, от една страна, и нуждата от незабавно задоволяване на желанията им, от друга.
Психопатите имат множество проблеми във връзките си с други хора. Те изглеждат неспособни да обичат и да поддържат сериозни приятелства поради редица причини. Демонстрират пълна липса на каквото и да било съчувствие, благодарност и загриженост към околните. Те са егоисти, неспособни на жертва за никого, освен за себе си. Освен това психопатите не могат да разберат чуждите емоции и се държат така, сякаш не изпитват каквато и да била благодарност за окзаната им помощ или внимание. За тях другите хора са просто източник, от който извличат някакви блага или си доставят удоволствие, без значение какъв дискомфорт , разочарование или болка причинява това. Потребностите на останалите са прекалено тривиални за тях.
Суетата и липсата на разбиране при психопатите им пречи да предвидят как ще се държат околните и кое от действията им би довело до последващо наказание. Психопатите като цяло са изключително абнормални. Те не поемат отговорност за стореното от тях и следователно не изпитват вина, тревожност, срам и разкаяние. Способни са да изрекат множество банални извинения, които звучат разумно, единствено за да извлекат полза за себе си. Всъщност много често те се крият зад маска от компетентност и зрялост, изглеждат внимателни, чаровни, мъдри и отговорни, но им е трудно да поддържат този образ. Обикновено го правят за да получат работа или дори да се оженят (омъжат), и след това „свалят маската“.
Не съществува единно становище по въпроса какво лечение е подходящо за психопатите и дали въобще чрез лечение могат да бъдат придобити състрадателност, способност за планиране и честност. Според някои експерти по-подходящо е да се използват начини за ръководство и управление на подобно поведение, отколкото да се търси лекарство. Други специалисти отричат контрола на поведенческата терапия и настояват за строго ограничаване на психопатите в специализирани болнични заведения.
Съществуват много книги, посветени на това, как да бъдем внимателни и да се предпазим от дългия списък с трикове на психопатите. Със сигурност те са най-опасни, когато изглеждат чаровни, умни, привлекателни и образовани. Нищо чудно, че продуцентите на филми избират да покажат в трилърите си именно това психично разстройство.

 




Гласувай:
3



1. venercheto - :)
07.02.2017 06:55
Благодаря за прекрасните статии и помощта, доктор Тодорова! :) Само тази малко черно-бяло е написана за съжаление - не се ли появиха последните 7-8 години изледвания, че не малко шефове на големи компании и някакви други хора с власт са фактически психопати? Мисля че "Шпигел" го публикува преди толкова време. Интересна, по-обшрна светлина хвърляше върху света на психопата, мога само да го препоръчам. Сърдечни поздрави от Венера :)
цитирай
2. psychea - Отговор
08.02.2017 21:16
Здравейте Венера!
Благодаря ви за високата оценка! Задължително ще се възползвам от препоръките ви.
Щастливи и успешни дни!
цитирай
3. elcho - .
23.10.2017 23:09
Радвам се , колко висока оценка Ви е дала venercheto !
цитирай
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031