Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2016 03:26 - КАКВО Е ОКР ?
Автор: psychea Категория: Тя и той   
Прочетен: 1161 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Обсесивно компулсивното разстройство (ОКР) или още натрапливата невроза се идентифицира чрез две общи групи симптоми: обсесии (натрапливи мисли) и компулсии (натрапливи действия).

 image

Какво са натрапливите мисли  - Натрапливите мисли са повтарящи се идеи, мисли, образи или импулси, които изглеждат безсмислени, но въпреки това продължават да се вмъкват в ума. Примери са образите на насилие, мислите за насилие спрямо някого или страховете да не са забравени лампите или печката включени или вратата – незаключена. Човек разбира, че тези мисли или страхове са ирационални и се опитва да ги потисне, но те продължават да нахлуват в ума му в продължение на часове, дни, седмици или по-дълго. Тези мисли или образи са прекомерни и не са свързани с реален проблем.

image
 

Какво са натрапливите действия – Натрапливите действия са поведения или ритуали, чрез които човек се опитва да прогони тревожността, предизвикана от натрапливите мисли. Например, човек може да си мие ръцете постоянно, за да прогони страха от замърсяване, да проверява печката отново и отново, за да се увери, че е изключена, или да гледа постоянно в огледалото за обратно виждане, докато шофира, за да успокои тревогата, че не е блъснал някого. Хората страдащи от ОКР осъзнават, че тези ритуали са нелогични и въпреки това се чувстват принудени да ги изпълняват.

image

Често срещани симптоми на ОКР.

НАТРАПЛИВИ МИСЛИ /ОБСЕСИИ/.

1.Обсесии с мръсотия и замърсяване – Свързани са с неоснователни страхове от заразяване с ужасна болест; свръхангажираност с мръсотия: микроби, замърсители на околната среда. Чувство на отвращение от телесните отпадъци и секреции. Обсесии със собственото тяло и анормални притеснения от лепкави вещества или утайки.

2.Обсесии с трупане или спестяване – трупане на непотребни боклуци; неспособност да се изхвърли нещо, защото „някой ден може да потрябва“, страх от загуба на нещо или изхвърлянето му погрешка.

3.Обсесии със сексуално съдържание – сексуални мисли, които човекът смята за неуместни и неприемливи.

4.Религиозни обсесии – притесняващи богохулни или светотатски мисли; прекомерни притеснения за нравствеността и доброто или злото.

5.Обсесии с агресивно съдържание – страх, че е причинена ужасна трагедия; многократни натрапващи се образи на насилие; страх от отреагиране на мисъл за насилие, например промушване с нож или застрелване на някого; ирационален страх, че някой е бил наранен, например страх, че човекът е сгазил някого, докато е шофирал.

6.Суеверни обсесии – убеждението, че определени числа или цветове са „на късмет“ или „носят нещастие“.

НАТРАПЛИВИ ДЕЙСТВИЯ /КОМПУЛСИИ/.

1.Компулсивно миене и чистене – прекомерно, ритуализирано миене на ръцете, къпане или миене на зъбите.

2.Компулсии нещата да са „точно както трябва“ – потребност от симетрия и пълен ред в средата; потребност да се продължава с правенето на нещо, докато се направи „точно както трябва“.

3.Компулсии с трупане или събиране – щателно инспектиране на боклука да не би да е изхвърлено нещо „ценно“. Събиране на безполезни вещи.

4.Компулсии за проверяване – многократно проверяване дали вратата е заключена или дали електрически уред е изключен; проверяване дали някой не е наранен; многократно проверяване за грешки.

СЪВРЕМЕННО ЛЕЧЕНИЕ.

image

Тъй като ОКР е болестно състояние и е свързано с вътрешните механизми на мозъка, само промяна в мозъка или поне в химията му ще предизвика трайно подобрение. Това може да се случи и само с психотерапия или в някои случаи чрез психотерапия в комбинация с медикаментозно лечение. Същевременно лекарствените медикаменти са само „допълнителен предпазен“ подход към терапията на ОКР: те ще помогнат на страдащия от ОКР да държи главата си над водата, докато се учи да плува през бурните води на ОКР. Ефективни стратегии за справяне се оказват релаксиращите техники, когнитивно-поведенческата терапия (КПТ), личностни промени и промени в начина на живот.





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930