Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2011 15:56 - Характерни черти на „достатъчно добрия” терапевт
Автор: psychea Категория: Тя и той   
Прочетен: 1484 Коментари: 0 Гласове:
3



     Искрен – Лош знак е ако ви се струва, че терапевът си слага маска. Тази характеристика не означава професионализъм, който изисква терапевтът да задържа определени елементи от своята личност на заден план. Трябва да избягвате терапевт, който непринудено и спокойно не изглежда „самия себе си”.

Почтителен – За много хора техния бъдещ психотерапевт ще бъде първият им непознат, на когото ще доверят толкова много неща. Поради тази причина е важно терапевтът да ви разбира, да е открит и отзивчив и да не ви шокира. Ако терапевтът започне взаимоотношенията си с вас, като ви обърква с резките си реакции с вашата история, най-добре го избягвайте.

Насърчителен – Важно е вашият терапевт да има способността да бъде позитивно настроен и да ви насърчава. Атмосферата на реален оптимизъм представлява знак, че той  е виждал и далеч по-лоши неща и ще ви помогне да почувствате с нужното сътрудничество от ваша страна, че можете да промените живота си.

Разбираем – Терапевтът ясно и разбираемо ще определи това, което вижда като цел на интервюто. Предварително трябва да знаете колко ще продължи разговорът с него и дали е възможно да проведете повече от едно интервю. Всичко това помага да се намали притеснението и да останете с ясен поглед в ситуации, които могат да са тревожни или емоционални. По време на интервюто е важно да поискате от терапевта да ви обясни това, което не разбирате. Начинът, по който терапевтът отговаря на тези въпроси, ще ви даде информация за неговата компетентност.

Чувствителен – очаквайте вашият терапевт да бъде бдителен и чувствителен към вас като индивидуална личност. Ако почувствате, че трябва да се приспособите към него повече, отколкото той се приспособява към вас, това може да означава, че той е прекалено закостенял или дистанциран. Съвсем нормално е да се почувствате малко уплашени и да имате нужда от насока и подкрепа при първия си контакт с психотерапията и с практикуващия терапевт. Компетентният терапевт е способен да накара бъдещия си пациент (клиент) да постъпва така, че да намали до минимум застрашителния характер на процеса. Най-добрият знак за общото ниво на „отзивчивата чувствителност” на човека е езикът, който използва. Компетентният терапевт ще забележи, ако е споменал нещо, което ви дразни или обърква, и съответно ще се поправи, за да подпомогне изграждането на вашите взаимоотношения. Ако не го стори, приемете това за сериозен проблем, тъй като може да означава, че терапевтът не отдава достатъчно значение на вашата „реалност”.

Практичен.

Ако терапевтът се съгласи да започне да ви приема или да ви включи в група, вероятно на преден план ще изскочат неща от практически характер, като определянето на времето за срещи и парите. Важно е да поговорите и да разгледате тези въпроси още в началото, за да не се нарушава терапията от хаотичните уговорки или от непреклоността на някоя от двете страни. Тук трябва да се отбележи, че терапията започва точно от този първи контакт. Начинът, по който клиентът и терапветът заработят от самото начало, е добър знак за това, доколко ще се сработват и след това.

Заинтересован.

Не само от миналото ви, но и от настоящето. Повечето от ефективните психо-терапевтични методи разчитат в известна степен на разбирането за влиянието на миналите събития (особено от ранното детство) върху настоящето. Бъдете подготвени да си спомните колкото се може повече и да оцените терапевта, който отделя време и сили да ви попита прямо за миналото ви, вместо да прави професионални, а вероятно и неточни изводи, основани на това, което представлявате в настоящето.

Поверителен.

Поверителността е основен въпрос и това е съвсем естествено. Трябва да сте сигурни, че знаете доколко поверителни ще бъдат вашите срещи, особено в група или при терапевт – стажант, при който има супервизор.




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930